top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Wanneer je echt tevreden bent over jezelf, maakt wat anderen vinden niet zoveel meer uit'

Bijgewerkt op: 20 jun.
En hoe leer je dan echt tevreden zijn met jezelf?


Je haar eens helemaal anders, je mening geven (terwijl die anders is dan die van de groep), een fout maken, iets vergeten, iets op jouw manier willen aanpakken... Oftewel; jezelf laten zien en horen. Iets wat we van binnen echt wel willen, maar soms best spannend kan zijn.


Het is een angst die de meeste wel bekend zal voorkomen:

'Want wat als... iemand anders dat nou stom vindt...'

'Wat als ik het verkeerde zeg en de ander dan boos wordt op mij...'

'Wat als ik het verkeerde doe en iemand raakt teleurgesteld...'

'Wat als iemand anders mij dan niet mooi meer vindt....'


Het zijn vooral dit soort gedachten die ervoor zorgen dat het spannend wordt om jezelf te laten zien en horen. Om echt jezelf te durven zijn. We gaan erdoor twijfelen en dat kan ertoe leiden dat je jezelf gaat aanpassen naar wat jij denkt dat de ander het beste vindt (terwijl je dat niet zeker weet, want echten checken doen we eigenlijk niet...).


En hoe kom je hier nou vanaf... Hoe krijg je meer zelfvertrouwen en word je minder geraakt door wat anderen zouden kunnen vinden.


Het is misschien niet makkelijk om te horen....maar het ligt (vaak) helemaal niet aan al die 'anderen', het zit voor het grootste gedeelte in jezelf. Want daar waar jij bang bent voor wat een ander zou vinden, twijfel jij eigenlijk vooral aan jezelf en projecteer je dat op anderen.


Dus wanneer jij kan leren helemaal tevreden te zijn met wie jij bent (met alles erop en eraan, in zijn totale imperfectie) dan komt er berusting in jezelf. Dan wordt de twijfel een heel stuk minder en daarmee ook de angst. Echt helemaal nooit meer twijfelen of angstig zijn lukt niet, en hoeft ook niet (het hoort er ook een beetje bij). Wat ervoor zorgt dat je niet zo bezig meer bent met wat anderen zouden kunnen vinden.


Ik zou hier zoveel meer over kunnen toelichten!! (misschien eens een postcast van maken? ).


Wil je hier meer mee doen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem gerust contact me me op! info@praktijkviamea.nl

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page