top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Ouder worden we allemaal, volwassen is een heel ander verhaal'Als ik later volwassen ben.... Tja... wanneer ben je dat eigenlijk? En hoe weet je dat dan? Voel je je dan anders?


Wettelijk gezien wordt er gesteld dat je met 18 jaar volwassen bent (in de zorg zelf als met 16 in sommige situaties), maar dat heeft meer te maken met wat er vanaf dat moment wettelijk allemaal verandert (je mag stemmen, autorijden, drank kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en minister president worden).


In de afgelopen jaren heb ik zelf gemerkt dat je volwassen voelen meer te maken heeft met:


De mate van vertrouwen in jezelf, je zelfredzaamheid en in je capaciteit je leven op orde te hebben, te krijgen en te houden.


Dat je jezelf kent, met alles wat daarmee te maken heeft (alle leuke, stomme, mooie, lelijke, sterke en zwakke dingen van jezelf) en dat je dat accepteert en er vrede mee kan hebben.


Daarmee bedoel ik niet dat je je er maar bij neerlegt en verder niets meer te wensen mag hebben. Natuurlijk mag je doelen hebben voor jezelf en persoonlijk willen groeien en ontwikkelen. Maar dat hoe je nu op dit moment bent en wat je doet (en niet bent en niet doet) niets afdoet aan jouw waarde als mens de mate waarin jij oké bent.


Dus (kort gezegd) de mate waarin jij jezelf in zijn volledigheid kan aanvaarden (met alles wat jij wel of niet doet, bent, kan, wil, ambieert, enz).


En nee...daar is dus onmogelijk een leeftijd aan te koppelen. Dat is voor iedereen anders en ook geen vaststaand gegeven. Het is beïnvloedbaar door vele factoren. Je kan een periode hebben van volledige aanvaarding (je voelt je krachtig, in controle en volwassen) en plotseling iets meemaken waardoor je uit balans wordt geschud, onzeker wordt en je je weer een klein kind voelt.


Wat is voor jou volwassen zijn?

0 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page