top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Neem het leven wat vaker met een korreltje aandacht' - Monique van den Berg


'Heb je aandacht daar waar je leeft'


Tegenwoordig wordt onze aandacht enorm veel afgeleid en versnipperd. Wanneer je op de computer bezig bent, op je mobiel aan het scrollen, tv aan het kijken bent of aan het gamen... het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij de wereld om je heen wat aan je voorbij gaat. Dat komt doordat je aandacht daar dan niet is. Je merkt je omgeving een stuk minder (tot niet meer) op.


Het grappige is dat ik dan wel eens hoor: ja maar ik wil niets missen... maar dan beseft iemand niet dat je dan juist ook dingen mist. De dingen die op dat moment om jou heen echt gebeuren. En over het algemeen haal je meer voldoening uit de dingen die je echt ervaart ipv via een schermpje. De situaties waarvan je het meest geniet zullen ook vaak de situaties zijn los van die beeldschermen.


Daarnaast kost het je hersenen ook heel veel energie om de wereld om je heen 'uit' te filteren en je aandacht alleen op (bijvoorbeeld) een beeldscherm te richten. Je kan wel denken: 'even lekker ontspannen tv kijken of fb scrollen op mijn mobiel', maar eigenlijk is het voor je hersenen behoorlijk intensief! Daarmee wil ik niet zeggen dat je dat nooit meer moet doen... maar wees je ervan bewust waar je aandacht is (en gebruik beeldschermen met mate).

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page