top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Je kunt pas echt iets loslaten, wanneer je begrijpt wat je vasthoudt'

Bijgewerkt op: 20 jun.
Ik heb deze quote voor de komende week gekozen, omdat hij goed aansluit bij iets waar ik zelf doorheen ga nu. En begrijpen wat je doormaakt helpt hierbij.


Loslaten is soms iets moeilijks, iets engs, iets pijnlijks, iets stoms, iets moois, iets leuks, iets verdrietigs of misschien wel al het bovenstaande...en dat maakt het dan makkelijker gezegd dan gedaan. En kan je wel echt loslaten? Het wordt vaak zo makkelijk gezegd: 'ach, laat het gewoon los!' (ja...hoe dan...)


Je kan iets vasthouden, omdat je dat bijvoorbeeld al jaren doet, gewend bent, niet anders weet, zo aanleert hebt, uit hoop, schuld of liefde, maar er kan een punt komen dat het niet meer past. Om welke reden dan ook. Iets vasthouden kan namelijk ook zwaar worden en daardoor veel energie kosten. Ongemerkt lekt er dan veel energie weg naar iets wat je wellicht eigenlijk niet meer nodig hebt.


Het helpt te bedenken dat loslaten niet hetzelfde betekent als vergeten of verwijderen. Het verandert. Iets neemt een andere plek in in je leven, maar daarmee verdwijnt het niet.

En verandering is een proces. Sommige veranderingen onderga je makkelijk en snel, bij andere is het een hele aanpassing en heeft het tijd nodig.


Dit inzien en erkennen is dan belangrijk. Neem de tijd, ervaar wat het met je doet, zonder oordeel of wegstoppen...soms wil het nog wel eens helpen dat allemaal van je af te schrijven (dat schept overzicht en lucht op). Of zoek anders hulp bij iemand die je daarin kan ondersteunen. Zo leer te begrijpen wat het is wat je vasthoudt. En ga daarna ook na voor jezelf wat maakt dat jet het nog zo met je meedraagt. Wat maakt dat je het niet achter je kan laten? Kan laten rusten? Of loslaten? Wanneer je iets vasthoudt, heeft dat altijd een reden (al is die soms niet altijd meteen zichtbaar, soms heb je daar wat hulp voor nodig).


Wanneer je meer inzicht hebt in wat je vasthoudt en waarom je dit doet, kan je beginnen met de volgende stap. De verandering. Misschien is er al verandering gekomen, doordat je meer inzicht hebt gekregen. Daardoor ben je er misschien ook al anders naar gaan kijken, wat dan maakt dat je het niet zo meer vasthoudt. Soms is er acceptatie nodig om tot verandering gekomen. Erkenning dat sommige dingen nou eenmaal 'zijn'.


Wanneer de verandering ingezet wordt kan het zijn dat er daardoor (veel) loskomt. Verdriet, boosheid, opluchting...alles kan en mag. Ga dit ook niet tegenhouden (want dan ga je het weer vasthouden). Laat het stromen, laat het toe, aanvaart het, verdraag het, voel het (met behulp van een schouder als het nodig is). Dat is dan het loslaten waar iedereen zo makkelijk over spreekt.


Daarna komt de berusting.


Ben jij opzoek naar hulp hierbij? Mail me gerust (info@praktijkviamea.nl).

5 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page