top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Je innerlijke controleur staat in dienst van je angst'Vanuit mijn workshop hier ook even een kort stukje over voice dialogue. Een techniek waar ik steeds meer mee werk en daarin ook steeds meer patronen en systemen begin te herkennen in onszelf.


Deze keer even de innerlijke controleur in de spotlight.


Vele van ons zullen deze wel herkennen (in meer of mindere maten). De controleur in jezelf wilt alles graag in de hand houden, weten wat er gaat gebeuren, zorgen dat alles goed verloopt (en vooral niets misgaat), enz. Een beetje is deze controleur natuurlijk wel prima, maar als hij (of zij) de overhand gaat hebben kan het belemmerend werken. Dingen die juist niet in het repertoire zitten van de controleur: vertrouwen, relaxt, ontspannen, go with the flow, ik zie wel, komt wel goed en flexibel zijn... Nee dat is niet direct wat de controleur doet en is.


Vaak waar mensen last hebben van een heel sterke innerlijke controleur, ga ik altijd kijken wat maakt dat die controleur zo sterk aanwezig is. Ik merk namelijk dat de controleur eigenlijk nooit een op zichzelf staand deel is dat dit zonder reden doet. (dat is eigenlijk bij alle delen natuurlijk zo).


In plaats van het een deel te noemen kan je het ook een patroon of strategie noemen. Een patroon dat jouw wilt helpen, iets wilt verkrijgen of juist je wilt behoeden voor iets. En bij een controleur kan het bijvoorbeeld zijn dat het een patroon is dat in dienst staat van angst. Er ligt dan een angst onder. En vanuit die angst ben je (bewust of onbewust) de controleur gaan ontwikkelen.


Willen we dan werken met het in balans krijgen van de controleur in jezelf. Dan zullen we ook moeten werken met dat wat eronder ligt. Wanneer je dat niet doet, blijft de oorzaak bestaan en zal de controleur ook vaak uit balans blijven.


Wil jij ook aan het werken met belemmerende patronen in jezelf? Neem gerust contact met me op! Via FB of via mijn website: www.praktijkviamea.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page