top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Iets zelf doen is niet het zelfde als het alleen moeten doen'Deze is herkenbaar voor veel mensen verwacht ik (ja, ook voor mezelf). Dat we de overtuiging hebben dat we alles alleen moeten fixen. Waar zo'n overtuiging precies vandaan komt is voor iedereen persoonlijk en kan dus wisselend zijn.


Om hulp vragen....we kunnen er van alles van vinden. Vaak liggen er andere overtuigingen aan ten grondslag:

- hulp vragen is zwak

- ik wil anderen er niet mee opzadelen

- als ik hulp vraag ben ik een last tot anderen

- wat zal de ander van me denken

- ik durf mijn probleem niet te delen

- ik moet zelfstandig zijn (en dus alles zelfstandig alleen doen)

- ik moet verantwoordelijk zijn (en dus alles alleen dragen)

- op mijn manier gebeurd het toch het beste


Herkenbaar? Of misschien heb jij nog wel andere overtuigingen die ervoor zorgen dat je geneigd bent alles alleen te (moeten) doen. En waarschijnlijk lukt je dat ook vaak prima. Het risico is alleen dat je het jezelf dan soms onnodig zwaar kan maken of dat je je bijvoorbeeld alleen gaat voelen in situaties.


Maar wees eens eerlijk: wat vind jij ervan wanneer anderen bij jouw om hulp komen vragen? Geen probleem toch?! Misschien vind je zelfs leuk een ander te kunnen helpen. Zou dat andersom dan niet ook kunnen werken...?


Ik ben benieuwd: wanneer heb jij voor het laatst iemand om hulp gevraagd?

0 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page