top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Het enige wat je kunt veranderen aan anderen, is de manier waarop je hen ziet'



Wat als het allemaal aan de ander ligt!?....


Soms heb je het idee dat de oorzaak van een naar gevoel ligt aan hoe iemand anders zich opstelt naar jou toe. Je kan de ander niet in beweging krijgen dit anders te doen (ondanks dat je dit echt al uitvoerig heb geprobeerd). Kom je dan vast te zitten met een onoplosbaar probleem? Je kan het contact totaal verbreken, maar dan blijft er toch vaak wel wat narigheid bij je hangen. Je komt er niet helemaal los van. Maar wat dan...


Helaas moet ik eerst eerlijk zijn en zeggen dat dit niet alleen aan de ander ligt, sorry... Het feit dat iets van een ander jouw (erg) raakt, komt doordat er iets in jou zit dat blijkbaar geraakt kan worden. Erachter komen wat dat is en daaraan gaan werken kan al veel helpen (zelf of waar nodig met hulp natuurlijk).


Dus vraag jezelf dan af:

- wat maakt dat die persoon mij zo raakt?

- en wat raakt er dan in mij (welke emotie bijvoorbeeld)?

- zit er iets wat nog onverwerkt is en wat wordt getriggerd?

- is deze persoon direct verbonden met wat er in mij zit?

- of is wat deze persoon doet alleen een trigger?

- wat is er nodig om dat in mij aan te pakken en te verwerken?


In mijn praktijk werk ik bijvoorbeeld met opstellingen (systemisch werken) om dit soort dingen op te sporen en bloot te leggen. Die dingen die zorgen voor verstoringen in de relatie tot de ander. Wanneer je daar meer inzicht in krijgt en het ook vanuit de ander kan zien, verandert je perceptie en daarmee je gevoel ten opzichte van die ander vaak ook.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page