top of page

Het 80:20 principe – balans op je bord én in je leven

We willen gezonder eten, meer energie voelen, beter voor onszelf zorgen. Maar wat als die goede bedoelingen ons juist in de weg gaan zitten? Wat als gezond leven voelt als weer een ‘moeten’ in plaats van iets dat je voedt? Er zijn honderden diëten die je zou kunnen volgen en ze beloven allemaal de wereld...zolang je het volhoudt. En daarin ligt vaak het probleem. Je kan wel starten, en het op wilskracht ook wel een paar weken/maanden volhouden, maar meestal moet je jezelf allerlei dingen opleggen of juist verbieden. En dat is vaak simpelweg niet vol te houden. Er is geen balans...


In module 2 van de Leef Vrij en Vitaal-cursus duiken we in het thema voeding. En hoewel we het natuurlijk gaan hebben over wat je eet, maar ook over hoe je omgaat met eten. Wat je drijft, wat je belemmert, en hoe je vanuit rust en mildheid keuzes kunt maken die bij je passen. Niet voor even, maar voor de lange termijn.

Daarbij werk ik onder andere met het 80:20 principe – een eenvoudige maar krachtige benadering die niet alleen toepasbaar is op voeding, maar ook op het leven zelf.

ree

Wat is het 80:20 principe?

Het 80:20 principe in voeding betekent dat je ongeveer 80% van de tijd bewust kiest voor voedzame, gezonde producten – en 20% van de tijd ruimte laat voor minder voedzame, maar vaak wel erg lekkere of gezellige dingen. Denk aan een stukje taart op een verjaardag, een frietje in het weekend, of die croissant op zondagmorgen.

En dat… zonder schuldgevoel.


Het uitgangspunt is niet "goed of fout", maar bewustzijn en balans. En dat is precies waar zoveel mensen naar verlangen, vaak zonder het zo te benoemen.

Dit principe gaat niet over tellen of wegen. Het gaat over het grotere geheel. Over vertrouwen op je lichaam en leren luisteren naar je behoeften. Over weten dat je een wijntje kunt drinken op een terras zónder je gezonde leefstijl te ‘verpesten’. Dat een pizza op vrijdagavond geen reden is om op zaterdag op rantsoen te gaan. Want het één bestaat naast het ander.


Waarom werkt het zo goed?

Veel mensen proberen gezond te eten vanuit een alles-of-niets-denken: óf je zit ‘in een goede flow’, óf je bent ‘de draad kwijt’. Maar dat zwart-witdenken werkt meestal averechts. Het zorgt ervoor dat je snel opgeeft zodra je van je ideale patroon afwijkt. Het 80:20 principe haalt die druk eraf. Het geeft ruimte. En juist daardoor hou je het veel langer vol. Het helpt je om te focussen op de grote lijn, in plaats van op elke afzonderlijke maaltijd.

Bovendien: we eten om veel verschillende redenen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, emotioneel en sociaal. Er zijn drukke dagen, emoties, feestjes, hormoonschommelingen, en avonden waarop je gewoon geen zin hebt om te koken. En dat is oké. Het is normaal. Als je weet dat het ‘past’ binnen je leefstijl, geeft dat ontspanning in plaats van strijd.


Van controle naar vertrouwen

Wat ik vaak zie in mijn praktijk, is dat mensen het contact met hun lichaam zijn kwijtgeraakt. Ze eten ‘volgens de regels’, maar voelen niet meer echt wat goed voelt voor hén. Ze zoeken houvast in schema’s, regels of dieetplannen – maar verliezen daardoor het vertrouwen in zichzelf.


Met het 80:20 principe leer je juist weer luisteren naar je lijf. Je leert herkennen wanneer je honger hebt, wanneer je iets eet uit gewoonte, en wanneer je iets écht wilt. Je geeft jezelf toestemming om te genieten – zonder dat je daarna ‘moet compenseren’.

Dat zorgt voor een nieuwe relatie met eten. Een die gebaseerd is op zelfzorg, niet op zelfcontrole.


Het 80:20 principe als metafoor voor het leven

Wat ik zo mooi vind aan dit principe, is dat het niet alleen gaat over eten. Het is ook een prachtige levenshouding. We hóeven niet elke dag perfect te presteren. Niet op ons werk, niet als ouder, partner of vriendin. We mogen ruimte laten voor spontaniteit, voor loslaten, voor fouten maken zelfs.


🌿 80% bewust leven, 20% meebewegen met het moment.🌿 80% structuur, 20% chaos – want ook dat hoort erbij.🌿 80% doen wat goed voelt of is, 20% wat even makkelijk is.


Het leven is geen checklist. Het is een dans tussen inspanning en ontspanning, discipline en genieten, geven en ontvangen. Als jij jezelf daarin de ruimte gunt, ontstaat er rust. Vertrouwen. En ja – vitaliteit.


Voeding als startpunt voor verandering

In module 2 van de Leef Vrij en Vitaal-e-learning ga je dieper in op voeding, maar niet vanuit een ‘dieetbril’. We gaan kijken naar wat eten precies is, jouw relatie met eten, je gewoontes, je energie – en hoe voeding je daarin kan ondersteunen.

We behandelen onder andere:

  • het 80:20 principe in de praktijk (hoe werkt dat écht?)

  • de invloed van voeding op je energieniveau en stemming

  • je redenen om te eten

  • praktische tips om gezonder te eten zonder rigide regels

  • mildheid ontwikkelen in je keuzes

Of je nu vastzit in patronen, onzeker bent over wat goed is voor jouw lijf, of simpelweg verlangt naar meer rust rond eten – deze module geeft je inzicht en richting.


Ben jij klaar voor duurzame balans?

Wil je straks als eerste toegang tot de e-learning? Of wil je alvast met mij werken aan jouw vitaliteit, energie en leefstijl? Stuur me gerust een berichtje of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je hoeft het niet alleen te doen. Daar ben ik voor.


Opmerkingen


bottom of page