top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Herfst bewijst dat verandering heel mooi kan zijn'Na een warme en droge zomer is de herfst al ruim een week zijn intocht aan het maken. De bladeren verkleuren al en de regen is weer terug (en ik moet toegeven dat ik het ergens wel fijn vind).


Tijdens een yin yogaworkshop werd ik geïnspireerd door het meer meebewegen op het ritme van de natuur. Ieder seizoen heeft een andere bedoeling en daarmee ook een andere insteek. Ook ons eigen bioritme is daar gevoelig voor.


Nu kan je dat natuurlijk vet negeren en gewoon het hele jaar maar doorgaan met van alles, maar dat voegt dus niet altijd. Hier even in het (heel) kort wat de intentie is bij ieder seizoen


Herfst (23 september) - Oogsten, loslaten, opruimen en naar binnen keren. Dit seizoen is het keerpunt van de actieve periode naar de passieve periode van het jaar. Tijd om een goed in te slaan, los te laten en op te ruimen voor de winter begint.


Winter (21 december) - Tijd voor rust, meebewegen, stilte, luisteren, voelen, genieten. Alles houdt een soort van rustperiode/winterslaap. Vertraag (en dit is niet direct het moment om grootse nieuwe dingen te starten). Het is opladen in rust, bezinning, samenzijn en ruimte maken voor nieuwe dingen/seizoenen/jaar.


Lente (20 maart) - Je merkt aan het einde van de winter dat de natuur weer in beweging komt. Er is uitgerust en klaar voor actie. De lente is dan ook het seizoen voor flexibiliteit, inzicht, creativiteit, kracht. Je energie neemt toe en je kan de hele wereld aan. Je keert weer naar buiten en alles bruist (dit zou een perfecte tijd zijn om nieuwe dingen te starten).


Zomer (21 juni) - Niet voor niets het element vuur. Alles wat is gestart in de lente kan gaan groeien en verder ontwikkelen in de zomer. Daarnaast staat de zomer voor verbinding, vrijheid en warmte. En aan het einde van de zomer meer in het teken van ontspanning. Achterover leunen en genieten van wat je al die maanden hebt gecreëerd. De omschakeling naar de herfst zie je hier al in terug.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page