top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder' - Lao-TseMindfulness...

Stel jezelf eens voor als een kom gevuld met water. Wanneer je volledige innerlijke rust en kalmte, ontspanning en stilte ervaart is dit water prachtig helder. Maar wanneer er veel speelt, kan je dat ervaren als onrust, spanning, stress, gejaagdheid, slaapproblemen, moeite met ontspannen en ga zo maar door. Het water wordt troebel.


Deze quote is een interessante manier om ernaar te kijken. En voor een deel klopt hij dan ook. Betekent het dat alles vanzelf weer goed komt als je maar lang genoeg wacht en niets doet...nee (dat wordt hier ook niet bedoeld mag ik hopen). Ik lees er vooral een mindfulness focus in.


Laat ik die eens uitleggen aan de hand van de drie pijlers binnen de mindfulness (en doe er je voordeel mee!):


1. Ademen en vertragen

Volgens onderzoek hebben we tot wel 60.000 (!) gedachten per dag, waarvan 90% hetzelfde als de vorige dag en tot 80% negatief. Wanneer we met onze aandacht voornamelijk in ons hoofd zitten, is dat dus behoorlijk druk en niet perse vrolijk! Wanneer je bewust gaat ademen, gaat je aandacht automatisch naar je lijf en dat scheelt dus al een hoop drukte!

Wanneer je daarnaast ook nog let op de frequentie van je ademhaling (4 tellen in - 6 tellen uit) vertraag je je hartslag en stimuleer je daarmee ontspanning (het water wordt helderder).


2. Erkennen van dat wat er is (zonder oordeel!)

Wanneer je aandachtig hebt geademd, vertraagd bent en wat rustiger, kan je eens stil staan bij wat er nu eigenlijk aan de hand is. Hoe gaat het met mij nu, wat speelt er, wat voel ik. Zonder dat je daar over gaat nadenken (want dat is vaak snel oordelend en negatief).


3. Wat is er nodig

Wanneer je weet wat er is en je dat ook kan accepteren en erkennen (dus er echt even bij stilstaan), kan je voor jezelf nagaan wat er dan nu in dit moment voor jou nodig is. Vaak is er echt bij stilstaan al helpend (ipv. vechten, ontkenning, weerstand, oordelen).


Wil je meer hulp om hiermee aan de slag te gaan, dan kan dat natuurlijk! Neem gerust contact met me op (www.praktijkviamea.nl)

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page