top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

Negatieve gedachten

Bijgewerkt op: 28 aug.

Gedachten zitten er altijd, maar hoe zit dat eigenlijk? En wat als die gedachten je dwars gaan zitten?


Onderzoekers noemen wisselende hoeveelheden van het aantal gedachten dat we hebben per dag, van 40.000 tot wel 120.000! 80% daarvan zouden dezelfde gedachten zijn als de dag ervoor en tot wel 90% is inefficiënt of zelfs negatief. Wanneer je dan wat vast komt te zitten in je eigen gedachten is het begrijpelijk dat dit een (zeer) negatieve invloed kan hebben. Met verschillende technieken kunnen we daar iets aan veranderen. Daarbij kunnen we werken aan een positievere mindset (dmv RET en NLP), maar ook het leren (ver)plaatsen van je aandacht. Het is namelijk echt niet nodig dat je al de gedachten die jouw brein weet te produceren ook volgt (zelfs beter van niet gezien de hoeveelheid en negativiteit die daarin schuilt). Helaas worden we, door de maatschappij waar we in leven, erg met ons aandacht naar ons hoofd getrokken, zelfs zoveel dat het kan gebeuren dat je voornamelijk met je aandacht vanuit je hoofd gaat leven. En met 40.000 tot 120.000 gedachten per dag, is dat niet de meest rustige plek om te zijn met aandacht. Wanneer je dat allemaal meekrijgt word je daar behoorlijk onrustig (soms zelf hyper), gestrest en mogelijk gedeprimeerd van. Ook kan je last krijgen van hoofdpijn, moeite met slapen, problemen met focussen, vermoeidheid een breed scala aan lichamelijke klachten (tot uiteindelijk bijvoorbeeld burn-out problematiek). Ons systeem is er niet goed op ingesteld om met je aandacht steeds in je hoofd te leven, dat vraagt heel veel energie en zorgt voor een disbalans (met alle gevolgen van dien).

Ben je opzoek naar innerlijke rust? Dan is je hoofd de laatste plek waar je dat moet gaan zoeken!

Door te leren leven met je aandacht vanuit je lijf, kan je je leren richten op de stilte in jezelf, wat zal helpen in het verkrijgen van meer rust (ook in je hoofd). Want ook voor je hoofd is het niet fijn als je met je aandacht daar steeds bent. Daar raakt je hoofd wat overbelast van. Daarnaast mist de rest van je lichaam dan jouw aandacht. Je lichaam geeft je de hele dag door verschillende signalen, zodat jij goed voor jezelf kan zorgen. Maar als je daar met je aandacht nooit echt bent, dan mis je waarschijnlijk veel van deze signalen (met ook weer mogelijke klachten als gevolg...). 

Dat is waar psychodynamische therapie goed kan helpen. Het kan ervoor zorgen dat je meer vanuit je lichaam gaat leven. Dat klinkt misschien vreemd of vaag, maar is echt mogelijk (en een heel stuk relaxter!). Door een betere balans in je aandacht hebt je minder (of misschien wel geen) last meer van hoofpijnen. Energie lekt niet meer weg, omdat ook dit nu beter wordt verdeeld. Het contact met je lichaam wordt sterker waardoor je ook beter in staat bent om er goed voor te zorgen, wat je gezondheid enorm zal bevorderen. En komt beter in je vel te zitten, voelt je energieker en dat doet wonderen met de stemming en je mindset. 

Dus het helemaal afkomen van negatieve gedachtes kan niet, die zullen er altijd wel zijn. Maar ik kan je zeker helpen er niet langer meer negatief door te worden beïnvloed. Wil je daar meer informatie over of een intake afspraak maken, mail naar info@praktijkviamea.nl of ga naar www.praktijkviamea.nl.



45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Trauma

Comments


bottom of page