top of page
  • Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

Negatief zelfbeeld

Bijgewerkt op: 28 aug.

Is de manier waarop we ons laten zien gelijk aan hoe wij kijken (en denken) over onszelf? Nee, soms proberen we het beeld er positief uit te laten zien, maar voelen we vanbinnen iets heel anders. Wat kan je doen wanneer dit erg belemmerd wordt?

Ons zelfbeeld is het beeld wat we hebben over onszelf. Daarin is wel een verschil tussen ons uiterlijke zelfbeeld (hoe we ons tonen aan anderen) en ons innerlijke zelfbeeld (wie we van binnen echt zijn). Deze twee zijn niet altijd gelijk aan elkaar. Vaker tonen we naar anderen niet onze ware innerlijke zelf, maar een gunstigere versie daarvan. Een versie van onszelf dat hoopt op acceptatie, waardering, erkenning en erbij kunnen horen. Dit is bijvoorbeeld wat je veel ziet gebeuren op social media. Maar daarachter schuilt het innerlijke zelfbeeld. Alleen bij mensen waarbij we ons helemaal veilig voelen tonen we (meer van) onze ware zelf. Dit omdat het kwetsbaarder voelt, je stelt je open en dat heeft risico's. Maar wanneer we leren ons ware innerlijke zelf te omarmen en accepteren, dan komt ook onze ware kracht naar buiten (ik denk dat dat wordt bedoeld met 'er schuilt kracht in kwetsbaarheid'). 

 

Ons zelfbeeld kan zowel neutraal of zelf positief als negatief zijn. Dit wordt gevormd door verschillende dingen, zoals ervaringen, opmerkingen van anderen en je opvoeding. Het gezin waarin je bent opgegroeid heeft de eerste (en daarmee vaak een grote) impact op de vorming van je zelfbeeld. Dit wordt bijvoorbeeld beïnvloed door het zelfbeeld dat je ouders zelf hadden. Hoe ze dachten over dingen en reageerden op situaties en op jou. Maar naarmate jij ouder werd, kwamen er steeds meer mensen en ervaringen die hebben bijgedragen aan de vorming van je zelfbeeld; leraren, klasgenoten, vrienden, relaties, enz. 

​

Zelfbeeld is voor een groot deel een mindset. De manier waarop we denken over onszelf en over hoe we zouden moeten zijn. Het staat daarin ook los van ons eigenwaarde (al zijn we wel snel geneigd die twee aan elkaar te linken). Iedereen heeft waarde, dat is niet groot of klein, het is. Of we onze eigenwaarde ook kunnen voelen en erkennen heeft wel te maken met ons zelfbeeld. Daarin kunnen angstgedachten en/of negatieve overtuigingen een grote impact hebben. Overtuigingen over hoe we eruit zouden moeten zien, hoe we ons zouden moeten gedragen, hoe je moet reageren of de angst of we wel goed genoeg zijn. Dit alles kan ervoor zorgen dat je je op een bepaalde manier gaat gedragen, met als doel te voorkomen dat je wordt afgewezen, je waardering krijgt, erbij kan horen, enz. Dit uiterlijke zelfbeeld kan dan steeds verder af gaan staan van je echte innerlijke zelf. En dat is hard werken om vol te houden. Het wordt een soort masker voor de buitenwereld, maar niet eentje waar je gelukkig van zal worden. 

Om je zelfbeeld weer positief te krijgen ga ik je helpen om weer tot je echte zelf te komen. Dat je alle facetten van jezelf gaat leren kennen en begrijpen. Zonder oordeel, omdat alle facetten zowel positief als negatief kunnen werken en dat dit ok is. 

 

Het gaat niet om het oordeel dat je hebt ten opzichte van jezelf, maar om acceptatie van je volledige zelf en het vermogen daar met compassie naar te kunnen kijken.

 

Vanuit daar kan je dan gaan werken aan een steeds positiever zelfbeeld. Het gaat er niet om dat alle facetten foutloos of perfect zijn, dat is namelijk niet mogelijk (en weer een oordeel, wat we juist niet wilden). Je kan jezelf leren kennen en leren accepteren en daarnaast ook nog doelen hebben voor jezelf. Acceptatie betekent niet dat je alles goed vindt, het betekend dat je kan erkennen wie je bent en wat dat inhoudt. Dat je je kan berusten in wie je nu op dit moment bent en hoe je daar bent gekomen. Dit gaat ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen gaat groeien, je beter in je vel komt te zitten, dat je uiterlijke zelfbeeld en innerlijke zelfbeeld meer in lijn komen met elkaar, je meer energie zal ervaren (omdat je geen energie meer hoeft te verspillen aan angstgedachten en negatieve overtuigingen over jezelf). Je bent niet zo meer bezig met je (negatieve) gedachten, waardoor je meer kan leven in het moment en je kan focussen op de goede dingen in je leven. En natuurlijk mag je dromen en doelen hebben voor jezelf, maar die betekenen nooit dat wie je nu bent niet ok is (dat staat los van elkaar). 


Is dit iets waar je wat in vastloopt of graag hulp bij zou willen, neem gerust contact met me op. Mail naar info@praktijkviamea.nl of ga naar www.praktijkviamea.nl.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page