Trauma
​Trauma is een veelvoorkomende term in de psychologie en verwijst naar een heftige en schokkende ervaring die een blijvende impact kan hebben op je geestelijke en emotionele welzijn. Of het nu gaat om een ongeluk, mishandeling, een natuurramp of verlies van een dierbare, trauma kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals flashbacks, nachtmerries, of vermijdingsgedrag. Maar wist je dat trauma niet altijd groot hoeft te zijn? Ook kleinere ervaringen kunnen een vorm van trauma zijn. Lees hier alles over wat trauma is, hoe het ontstaat en hoe therapie kan helpen bij verwerking.
Wat is Trauma en Hoe kun je het verwerken?
Lees meer over:
2. Onzekerheid
7. Vermoeidheid en Energietekort
9. Trauma
10. Verslaving
12. Verlies en Rouw
Wat is Trauma?
Trauma ontstaat wanneer je hersenen een situatie als overweldigend en bedreigend ervaren. Dit kan variëren van kleine gebeurtenissen (zoals je teen stoten tegen een kast) tot grote, ingrijpende gebeurtenissen (zoals een ernstige ziekte of misbruik). Trauma wordt opgeslagen in je brein en kan in sommige gevallen zonder veel problemen worden verwerkt. Maar wanneer de verwerking niet goed verloopt, kan trauma een blijvende impact hebben op je dagelijks leven. Het gaat hierbij niet eens zozeer om de gebeurtenis of de situatie, maar meer nog om de ondersteuning en/of begeleiding die er was. Je kan iets heel heftigs meemaken, maar wanneer er iemand bij je was die jou passend ondersteunde en begeleidde, hoeft dit geen blijvende impact te geven. Wanneer deze ondersteuning, liefde, aandacht en/of zorg er op dat moment niet is, dan kan de situatie dermate traumatisch voor je zijn dat er een blokkade ontstaat in je hersenen.
Veelvoorkomende symptomen van trauma zijn:
-
Stress of angst (soms heftig en/of irrationeel).
-
Herbeleving van de gebeurtenis (flashbacks of snel getriggerd worden).
-
Nachtmerries of slaapproblemen.
-
Vermijdingsgedrag of emotionele blokkades.
Hoe Werkt Trauma in Je Brein?
Om te begrijpen waarom sommige trauma’s moeilijk te verwerken zijn, is het belangrijk om te kijken naar hoe je hersenen werken. Je brein bestaat uit drie belangrijke delen die samenwerken:
-
Reptielenbrein: Dit deel regelt automatische processen zoals ademhaling en overlevingsreacties (fight, flight, freeze).
-
Zoogdierenbrein: Hier worden prikkels van buitenaf verwerkt en gevaar gescand via je stress- en angstsysteem.
-
Mensenbrein: Dit is je werkgeheugen en opslagcentrum. Hier kun je rationeel nadenken, plannen, en informatie opslaan.
Bij een traumatische gebeurtenis schakelt je brein naar de overlevingsstand. Het reptielenbrein neemt de controle over en beslist snel wat je moet doen (vechten, vluchten of bevriezen). Dit gebeurt vaak zo snel dat je mensenbrein wordt ‘uitgeschakeld’, wat kan leiden tot een blokkade in de verwerking van de ervaring.
Waarom Blijft Trauma Soms Hangen?
Normaal gesproken wordt informatie tijdens je slaap verwerkt en opgeslagen in je mensenbrein als feitelijke herinneringen, zonder emotionele lading. Bij trauma ontstaat er echter een blokkade, waardoor de informatie blijft hangen in je emotiebrein. Dit zorgt ervoor dat de herinnering steeds opnieuw wordt geactiveerd, met alle bijbehorende emoties.
Helaas heelt tijd niet altijd alle wonden. Trauma’s hebben geen houdbaarheidsdatum en kunnen jarenlang in je emotiebrein blijven zitten. Zonder goede verwerking kunnen ze steeds opnieuw getriggerd worden, wat je leven kan beheersen.
Hoe Kan Therapie Helpen bij Trauma?
Gelukkig is het mogelijk om trauma te verwerken en een plek te geven. Therapie helpt je om:
-
De blokkade op te heffen: Het verwerkingsproces wordt ondersteund, zodat de informatie alsnog kan worden opgeslagen in je mensenbrein.
-
Emotionele lading te verminderen: De heftige emoties die aan de herinnering gekoppeld zijn, worden afgezwakt.
-
Rust en balans te herstellen: Je brein kan weer opgeruimd en functioneel werken, waardoor je minder last hebt van triggers.
De benodigde therapietijd hangt af van de aard van het trauma. Een eenmalige gebeurtenis kan sneller verwerkt worden dan een jarenlange situatie. Maar in beide gevallen biedt therapie de mogelijkheid om de impact van trauma te verminderen.
Voordelen van Traumaverwerking
Na het succesvol verwerken van trauma ervaar je:
-
Meer rust: Flashbacks en triggers hebben minder impact.
-
Verbeterde slaap: Nachten zonder herbelevingen en onrust.
-
Meer energie: Geen constante stressreacties meer in je lichaam.
-
Minder angst: Je kunt weer met vertrouwen leven en functioneren.
Hoewel de herinnering aan het trauma blijft bestaan, heeft deze niet langer dezelfde emotionele impact op je leven.
Wil Je Trauma Verwerken en Verder met Je Leven?
Blijft een traumatische gebeurtenis je achtervolgen? Of heb je last van symptomen zoals angst, stress of nachtmerries? Therapie kan je helpen om trauma te verwerken en een plek te geven, zodat je weer met rust en vertrouwen in het leven kunt staan.
Neem contact op voor een intake of een vrijblijvend (telefonisch) kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen bij het herstellen van balans en het verwerken van trauma.
Neem contact op
Praktijk
Centrum de Loft
Gildenweg 2
1695 GD Blokker
Contact
+316 13710195
Openingstijden
Dinsdag - Vrijdag
9:00 – 17:00