Spanningen en angst
Spanningen en angsten zijn voor veel mensen dagelijkse realiteit. Toch zijn ze in essentie heel normaal. Ze behoren tot onze vier basisemoties: blij, boos, verdriet en angst. Deze emoties hebben allemaal een belangrijke functie en werken samen met de IK, jouw bewuste zelf. Samen vormen ze een team dat je helpt om de wereld te ervaren en erop te reageren. Maar wat gebeurt er als angst de overhand neemt? Hoe kun je spanning en angst herkennen, begrijpen en weer in balans brengen?
Spanningen en Angsten:
Wat moet je weten?
Hoe kun je het overwinnen?
Lees meer over:
2. Onzekerheid
7. Vermoeidheid en Energietekort
9. Trauma
10. Verslaving
12. Verlies en Rouw
Wat Zijn Spanningen en Angsten?
Angst heeft als primaire functie je te beschermen. Het is het alarmsysteem van je lichaam dat je waarschuwt voor mogelijk gevaar. Maar wanneer angst uit balans raakt, kan het je dagelijks leven verstoren. Dit kan leiden tot overmatige spanning en angstgevoelens, zelfs in situaties waarin dat niet nodig is.
Spanning ontstaat vaak wanneer je brein signalen van mogelijke dreiging oppikt, ook als er feitelijk geen gevaar is. Dit kan komen door eerdere ervaringen, zoals jeugdtrauma's of stressvolle situaties, waarbij je overlevingssysteem hyperactief is geworden.
Hoe Angst Ontstaat en Zich Ontwikkelt
Angst slaat herinneringen aan gevaar op in je stresssysteem. Dit kan gaan om fysieke, emotionele of mentale dreigingen, zoals:
-
Jeugdtrauma's (bijvoorbeeld mishandeling, emotionele verwaarlozing).
-
Gebrek aan erkenning of steun.
-
Grote levensveranderingen.
-
Onveiligheid in het gezin of omgeving
Zelfs jaren later kan angst ervoor zorgen dat je blijft reageren alsof het gevaar nog steeds aanwezig is. Dit uit zich vaak in spanningen, vermijdingsgedrag, belemmerende patronen en strategieën en onrealistische angsten. Hierdoor raakt angst steeds verder verwijderd van de realiteit, wat leidt tot een verhoogd stressniveau.
Signalen van Een Ontregeld Angst-Systeem
Wanneer je angst uit balans is, kun je last krijgen van:
-
Chronische spanning, angst en/of stress.
-
Altijd 'aan' staan.
-
Paniekgevoelens.
-
Vermijdingsgedrag, onderdrukken of ontkennen.
-
Patronen en strategieën als: controle, pleasen, aanpassen of perfectionisme.
-
Onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zweten of duizeligheid.
-
Slaap-, rust- en/of ontspanningsproblemen.
Hoe Breng Je Je Angst en Spanning Weer in Balans?
-
Herken en Begrijp Je Angst
Angst is geen vijand, maar een beschermingsmechanisme dat je soms verkeerd inzet. Het begint met het herkennen van wat je angst triggert en hoe het zich uit in je lichaam en gedrag. -
Trauma’s Verwerken
Onverwerkte trauma’s kunnen je angstniveau hoog houden. Door deze ervaringen stap voor stap te verwerken, kun je angst helpen de wereld weer realistischer te zien. Dit kan via therapie, zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie. -
Stel Je Angst op de Proef
Het overwinnen van irreële angsten vraagt om confrontatie. Dit kun je doen door:-
Kleine stappen te zetten in het aangaan van situaties die je spannend vindt.
-
Succeservaringen op te bouwen om je angst te laten zien dat er geen gevaar meer is.
-
-
Werk aan Innerlijke Rust
Door technieken zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en meditatie kun je je stressniveau verlagen. Dit helpt je om meer grip te krijgen op je angst en spanning. -
Leer Nieuwe Strategieën
Ontwikkel gezondere manieren om met angst om te gaan. Denk aan hulp durven vragen, grenzen stellen en je emoties reguleren.
Waarom Het Belangrijk Is Om Actie te Ondernemen
Spanningen en angsten die blijven voortduren, kunnen je mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden. Je kunt moeite krijgen met ontspannen, slapen of helder nadenken. Op de lange termijn kan chronische angst, spanning en/of stress voor ernstige gezondheidsproblemen lijden, zoals burn-outproblematiek. Door tijdig actie te ondernemen, kun je weer balans vinden in je emoties en innerlijke rust creëren.
Ondersteuning bij Spanningen en Angsten
Er zijn verschillende technieken en hulpbronnen beschikbaar om spanning en angst te verminderen. Van therapie tot zelfhulptechnieken, je hoeft het niet alleen te doen. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt en wees geduldig met jezelf.
Spanningen en angsten overwinnen is mogelijk! Het begint met begrip, het verwerken van trauma’s en het ontwikkelen van een gezonde omgang met je emoties. Je kunt leren om angst en spanning weer een plek te geven in je leven, zonder dat ze de overhand nemen.
Zoek je hulp bij spanningen en angsten? Neem gerust contact op om jouw persoonlijke situatie aan te pakken en weer regie over je emoties te krijgen.
Neem contact op
Praktijk
Centrum de Loft
Gildenweg 2
1695 GD Blokker
Contact
+316 13710195
Openingstijden
Dinsdag - Vrijdag
9:00 – 17:00