top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'I - am - waiting'



'De wachtlijsten in de zorg zijn enorm.'


Een veel gehoord probleem, maar ook eenzijdig. Want hier klinkt het alsof er overal in de zorg deze wachtlijsten bestaan...maar dat niet helemaal kloppend!


Er wordt hier vaak de reguliere zorg bedoeld (ggz, jeugdzorg, enz) en ja, daar is het overvol met (helaas) lange wachtlijsten (met een norm op 14 weken...). En nee, dat ligt niet aan de zorg zelf, maar naar mijn mening meer aan de manier waarop er nu naar zorg wordt gekeken.


Wanneer iemand een probleem ervaart en daar hulp bij wilt, is het soms een hele puzzel om uit te zoeken waar je dan moet zijn. Een logische eerste stap zou de huisarts kunnen zijn of het zorgteam van je gemeente. Die kan meekijken naar je situatie en daarin dan doorverwijzen...


Maar daar gaat het vaak al fout. Want de doorverwijzers verwijzen vaak alleen door naar een beperkt aantal hulpinstanties, waardoor daar enorme wachtlijsten ontstaan. Zo is er voor het GGZ nu een wachtrij van zo'n 30.000 mensen! En ik vraag me af of die allemaal echt alleen maar daar geholpen kunnen worden?!


Burn-out behandeling, traumaverwerking of rouwverwerking bijvoorbeeld, kan ook prima bij mij, zonder wachtrij. En met mij nog vast veel meer hulpinstanties! Natuurlijk is het zelf zoeken lastig en ook geeft ook het risico dat je bij iemand terecht komt die niet goed weet wat te doen ('baat het niet dan schaadt het wel!'). En dat wil je voorkomen.


Mijn insteek zou zijn om de reguliere zorg en de complementaire zorg dichterbij elkaar te brengen, zodat we gezamenlijk die enorme groep hulpbehoevende mensen kunnen helpen. En die verschuiving komt ook al wel op gang hoor, maar het gaat langzaam... Zo heb ik ook een mail gestuurd naar het ministerie om (een deel van de) complementaire zorg op te nemen in de basisverzekering (ook daar is het erg eenzijdig nu, wat zorgt voor een toename in wachtrijen lijkt mij). Wie weet...


Mocht je toch in die enorme wachtrij belanden en wil je (in de tussentijd) echt hulp, kan je overwegen om toch zelf te gaan zoeken. Wanneer je dan zoekt via de grotere beroepsverenigingen of koepelvereniging (RBCZ bijvoorbeeld), weet je in ieder geval zeker dat je een coach of therapeut vindt die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Op hun websites hebben ze vaak een zoekoptie die je kan helpen iemand te vinden die jou kan helpen. Daarnaast vindt je op de site van je zorgverzekering vaak welke beroepsverenigingen zijn aangesloten en waar je dus mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding voor de zorg kunt krijgen.



1 weergave0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page